موخوره بیماری ناآشنایی نیست و نیاز به معرفی چندانی ندارد. به بیان ساده، موخوره، دوشاخه شدن و شکنندگی انتهای تار موهاست که باعث بدشکل شدن آنها میشود.
علل ایجاد موخوره
۱- استفاده از رنگها و سایر مواد شیمیایی بر روی موها
۲- اقدامات فیزیکی مانند سشوار کشیدن و برخی روشهای نامناسب بستن یا حالت دهی مو که باعث ایجاد موخوره میشوند.
۳- خشکی مو به هر دلیل که باشد میتواند باعث موخوره شود.
۴- یبوست: از مهمترین دلایل ایجاد موخوره است که البته به طور معمول مورد غفلت واقع میشود. تعریف عملی برای اجابت مزاج مناسب آن است که فرد، حداقل روزی یک بار، آن هم به آسانی دفع مدفوع داشته باشد و اگر غیر از این بود دچار یبوست است که باید نسبت به درمان آن اقدام کرد.
برای درمان موخوره چه باید کرد؟
درمان موخوره باید با درمان علل ایجاد کننده آن توأم باشد، یعنی هر کدام از موارد اشاره شده که در مورد بیمار مصداق دارد باید برطرف شود.الف- درمانهای عمومی
موخوره معمولاً ناشی از غلبه خشکی بر کبد است. برای رهایی از این عارضه پیشنهاد میشود:
- افراد مبتلا به این عارضه بهتر است مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی، غذاهای تند و پر ادویه، غذاهای مصنوعی و کارخانه ای، آجیلهای بوداده، تخم مرغ، چای و قهوه و گوجه و بادمجان را کاهش دهند.
- یک داروی ساده که برای عموم این افراد قابل تجویز است این است که روزی سه استکان از مخلوط مساوی عرقهای کاسنی و شاهتره میل کنند. افراد سرد مزاج میتوانند علاوه بر این دارو، صبح ناشتا یک قاشق غذاخوری خاکشی را با یک لیوان آب داغ میل کنند. افراد گرم مزاج میتوانند یک قاشق چایخوری خاکشی را به هر استکان از ترکیب فوق اضافه کنند.
- بسیاری از افراد، از انجام حجامت سود زیادی میبرند. این مسئله به ویژه در افراد جوان تر یا دارای مزاج گرم صدق میکند. بهتر است در ابتدا حجامت عام (بین دو کتف) انجام شود و به فاصله دو-سه هفته، در صورت ضرورت، حجامت سر انجام شود. به هر حال باید توجه داشت که تشخیص ضرورت انجام یا عدم انجام حجامت به عهده پزشک معالج است.
ب- درمانهای موضعی
- کوتاه نگه داشتن موها: این اقدام در درمان بیماری تأثیری ندارد اما ظاهر موها را بهتر میکند و استفاده از سایر داروهای موضعی را آسانتر میکند اگرچه شاید برای خانمها که اکثر مبتلایان این بیماری را تشکیل میدهند چندان خوشایند نباشد.
- استفاده از صابونهای طبیعی مانند صابونهای زیتون، مراغه، قهوه ای، برگردان و ... هم مفید است. بهتر است تا حد امکان از شامپو و مواد شوینده شیمیایی استفاده نشود. در موهای بسیار خشک، حتی شاید استفاده از صابونهای طبیعی هم مضر باشد و بهتر است موها با زرده تخم مرغ، مخلوط سدر و روغن زیتون و ... شسته شوند.
- ماساژ موها و به ویژه انتهای آنها با روغنهایی مانند روغن بادام شیرین یا روغن کنجد هم مفید است.
- برای درمان عملی موخوره پیشنهاد میشود ۵۰ گرم گل خطمی را با ۲ لیوان آب به آرامی حدود نیم ساعت بجوشانید و سپس صاف کنید. مایع باقیمانده را با شامپوی خود مخلوط کنید. مهم نیست که از چه شامپویی استفاده میکنید، در هر نوبت استحمام شامپو را کاملاً تکان دهید تا با این آب مخلوط شود و سپس موهای خود را با مایع مخلوط شده بشویید. خواهید دید که پس از مدّتی، علاوه بر آنکه موهایتان بسیار نرم و حالت پذیر میشوند، موخوره آن نیز به تدریج درمان خواهد شد. توجّه داشته باشید که عصاره گل خطمی حتماً باید با شامپو مخلوط شود و در غیر این صورت خیلی سریع فاسد خواهد شد.
تذکر: عصاره گل خطمی که به ترتیب فوق آماده میشود ممکن است کمی روی رنگهای شیمیایی مو تأثیر بگذارد و احیاناً آنها را مات کند.
__________________________________________________________________
برگرفته از کتاب «دارو نامه طوبا»
گروه سلامت سبک زندگی اسلامی